Choď na obsah Choď na menu

Diagnoza

Detská mozgová obrna, deformácia hrudníka, odumieranie svalstva, ...

 

" Peťkova diagnoza je DMO - detská mozgová obrna - spastická diparezia nejasnej etiologie, spina bifida, sinistrokonvexná skolióza. Peťkov zdravotný stav sa zhoršuje, bolesť nožičiek neúprosná, pomočuje sa už aj cez deň, nevládze chodiť...

KOD DG...80.1

Peťko sa mi narodil ako 5 v poradí. Jeho stav bol dobrý spinkal a papkal ako každé dieťa. Dojčila som ho 17 mesiacov. V roku 2012 mal veľký pokles hemoglobínu a stratu červených krviniek. Vtedy nemal ani rok. Dostal transfúziu krvi a na základe toho som sa obrátila na lekárov, že sa nepretáča, nepostaví sa na nožičky, nesedí samostatne. Lekárka mi povedala, že chlapci sú lenivejší. No, ale ja ako mama, som to nenechala a pustila som sa do toho.

Najskôr ortopéd - ten nás poslal na neurológiu. Potom nemocnica - MRG-mozog, MRG-chrbtica. Na mozgu sa mu našiel nález hyperintenzit periventrikulárne za okcipitalnýmirohmi postrannýchkomôr, asmyetrická hrúbka corpuscallosum - mierne stočenie v dorzálnej časti tela, 2dr obnécca1mm demyelinizačné lézie. Potom nás čakala lumbálka a vyšetrenia za vyšetreniami. Operácia nosných a krčných mandlí.

Nožičky ho bolia niekedy mám pocit,že som v koncoch ale jeho očká prosia pomôž mi mamka moja..."

 

mama Marika (apríl 2016)